22 oktober 2018

Annat ljud i skällan


Saudiarabien har nyligen skapat rubriker pga. mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Vad som hände är naturligtvis tragiskt, men det är långt ifrån det enda brott som begåtts av Konungariket Saudiarabien. Trots dess historia om våld och brott mot mänskliga rättigheter har USA varit bästis med dem i årtionden.

Saudiarabien ändrade sin historia på fredagskvällen och medgav att journalisten Jamal Ahmad Khashoggi dödades av saudiska agenter i landets Istanbul konsulat.

Khashoggis död har genererat mycket internationell uppmärksamhet eftersom det är en attack mot en kritiker av den saudiarabiska regeringen men som bodde utanför Saudiarabien gränser och hade nära anknytning till amerikanska media (Khashoggi skrev för The Washington Post och andra publikationer.)

Rikets pågående “ombuds-krig“ med Iran har orsakat fruktansvärt blodbad i Jemen, inklusive dödandet av 40 barn i augusti när en skolbuss träffades av en amerikansk-tillverkad missil. Konflikten har också orsakat en utbredd svält som hotar att döda miljoner fler.

Men skillnaden mellan det här senaste dådet och Saudiarabiens långa historia om kränkning av mänskliga rättigheter och avrättning av människor är att det är lite värre denna gång.

Donald Trump, mannen som Democrats/ Progressiv/Vänstern och deras kompisar på TV anklagar för att vara psykiskt sjuk och inkompetent, en dumsnut, en rasistisk, sexistisk, homofob, är nu den som ska man kräver ska sätta saudierna på plats och räta ut många generationers beteende av brutal regim, som inkluderar benhård sharia-rättvisa, (hugga av händer, stena kvinnor, hugga huvudet av homosexuella).
Fram till nyligen var Vänstern OK med sharia och om vi andra uttryckte oro, var vi islamofober.
Nu när deras offer är en journalist, ja, då är det en chock och de förfasar sig över sexhundratalets system.
Senator Lindsey Graham (R-SC) har länge varit bland de starkaste förespråkarna för utländskt ingripande och har ivrat för amerikanska interventioner för "regimförändringar" över hela världen.

Nu har Saudiarabien också hamnat på listan över länder där Graham kräver regimförändring. Han säger att  Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman är “giftig” och “måste gå."
 Så länge som bin Salman är ansvarig i Saudiarabien, lovar Graham att vägra "göra affärer med" eller besöka Saudiarabien. Graham säger också att han kommer att pressa för "sanktion från helvete för Saudiarabien."

Betyder det att man stoppar vapenförsäljningen till Saudiarabien?

Enligt Stockholm International Peace Research Institute är Saudiarabien USAs största vapenkund.
Mellan 2012 och  2017, gick nästan en femtedel av den amerikanska vapenexporten till Saudiarabien. Totalt gick hälften till Mellanöstern och Nordafrika. Enbart under kalenderåret 2017 köpte Saudis vapen för cirka 18 miljarder dollar från USA.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.