02 november 2018

Det är nästan dags för sommartid, men man kan undra varför?


Innan vi går och lägger oss i morgon kväll kommer vi och miljontals hushåll att engagera sig i det som många ser som en meningslös ritual: Ställa tillbaka klockorna en timme. 
Och det är inte för att i ska få en extra timmes sömn. Det verkliga målet är att spara energi, men gör det verkligen det?

Europeisk kommissionen föreslog nyligen att man ska sluta med sommartid - eventuellt så snart som nästa år (äntligen gör de något vettigt).
   De genomförde en allmän undersökning bland 4,6 miljoner och fann att 84 procent av européerna var positiva till att skippa det.  Det finns ingen liknande undersökning i USA,  vad jag vet,  men det finns många människor som ifrågasätter varför vi ställer om klockorna två gånger per år.

 Ben Franklin får ibland ta ansvaret för att komma på tanken, eftersom han 1784 förelog att fransmännen kunde spara på kostnaden för stearinljus genom att stiga upp tidigare, för att dra nytta av solskenet. Men det var bara ett skämt och han nämnde aldrig att man skulle ställa om klockorna.

Tyskland blev det första landet som antog åtgärden för att spara kol under första världskriget. Frankrike och andra länder följde efter.  USA försökte införa sommartid med början 1918, men upphävde det ett år senare eftersom det skapade förvirring.
Det var inte förrän etableringen av ett enhetligt system, enligt Uniform Time Act från 1966, som sommartid blev standard, men Arizona ställer inte om.

Den federala regeringen trodde också att sommartid, skulle förhindra trafikolyckor och minska brottsligheten.

Men ingen visste  hur mycket energi som sparades under en sjumånadersperioden. Kongressen bad därför om en undersökning av sommartidens inverkan på nationell energiförbrukning från en expertpanel.
Deras resultat: " I sin rapport från 2008 konstaterade paneldeltagarna att den totala el som sparades under den längre sommartiden uppgick till cirka 0,03 procent.  Förändringar i trafikvolym och gasförbrukning var statistiskt obetydliga."

Andra studier har föreslagit att den plötsliga tidsförskjutningen på våren stör människans dygnsrytm, vilket skapar trötthet och ouppmärksamhet. Studier har visat  en ökning av bilolyckor och arbetsplatsskador.

I slutändan är det dock svårt att dra några slutsatser om sommartid är skadlig eller om den har verkliga fördelar,  men en sak är säker - folk blir irriterade.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Det är svårt det där med naturen som t.ex. att SOLEN står i SÖDER mitt på dagen. (Kl 12:00)
Den enda orsaken till att vi tvingas ändra klockan är att korrupta politiker vinner lite mer uppmärksamhet och skaffar sig nya "OFFER" som de avser att beskydda!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.