29 december 2018

Bye, Bye Sears


Efter 125 år är det dags att säga adjö.
En gång i tiden var Sears världens största återförsäljare,  med en mycket stor marginal och en skenbar representant för Amerikas (till synes) oändliga välstånd. Men nu är det slut och Sears kommer att likvideras.

Om man ser tillbaka är det lätt att säga att det kunde ha slutat bättre, om de inte försatt sig i så stor skuld och om de gett sig in i online-handel innan Amazon blev ett stort hot.
 I slutet av 1990-talet drev Jeff Bezos sitt Amazon.com från ett garage i Bellevue, Washington och Sears kunde ha krossat honom om de på allvar tagit upp Internethandel vid den tiden.
   Sears gjorde sig känd som Amerikas första stora postorderföretag och alla hushåll - speciellt på landsbygden -  såg med förväntan fram mot deras katalog. De borde ha sett möjligheten  för internethandel, men gjorde det inte, och nu är spelet förlorat för dem.

 Sears har dragit på sig över 10 miljarder dollar i skuld, och de har förmodligen fortfarande över en miljard dollar i tillgångar, men även om den sista summan är korrekt betyder det ändå att de flesta fordringsägare antagligen bara får tillbaka en bråkdel.
Fordringsägarna  kommer att slåss om smulorna och alla som arbetade för Sears kommer snart att vara utan jobb.

En gång hade Sears nästan 4,000 butiker men de är långt ifrån den enda stora återförsäljaren som har problem.  Stora kedjor har stängt på tusentals platser över hela landet, och det inkluderar områden som framhållits som  framgångsrika under de senaste åren.
Till exempel, kolla vad som har hänt i New York City ...

 "För första gången på 11 år stänger nationellt kända kedjor som Subway, Aerosoles, Au Bon Pain och en massa andra i New York City."

De kallar detta "detaljhandelns apokalyps", och det ser ut som om trenden kommer att accelerera ännu mer under 2019.

Det ligger nära till hands att jämföra Sears situation med landet som helhet.
Under 2018 kunde vi hålla skenet uppe genom att lägga till nästan 1,4 trillioner dollar mer till statsskulden.
Statliga och kommunala skulder är på rekordnivåer, företagsskulder har fördubblats sedan den senaste finanskrisen och amerikanska konsumenter har mer än 13 trillioner dollar i skuld.
  Spelets namn är “utöka och låtsas", och den enda anledningen till att vi har kunnat njuta av en levnadsstandard som är mycket högre än vi förtjänar, är därför att vi har kunnat låna massvis med pengar till låg ränta. Men nu börjar räntorna stiga och landets ohållbara skuldnivåer blir alltmer överväldigande.

Precis som för Sears står Amerika inför konkurs, men de flesta amerikaner verkar helt omedvetna om vad som händer.3 Kommentarer:

Anonym sa...

Precis som för Sears står Amerika inför konkurs, men de flesta amerikaner verkar helt omedvetna om vad som händer.
Läst just ett inlägg av Martin Armstrong:
https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/interest-rates/why-does-the-fed-need-to-raise-rate/
Det är bara att konstatera att den som trott på Obamabluffen får skylla sig själv och då får vi ändå betrakta US som ett "lågskattesamhälle" jämfört med Europeiska länder när 60:kr av varje "hundralapp" försörjer en stor del av befolkningen plus alla medellösa invandrare.

Anonym sa...

Apjävlar, ner i jorden med dem bara!

Jörgen Sundquist sa...

Vi skördar draksådden "dagis generationen" (åtmistone i Sverige), snorungar som utan uppfostran utvecklat sin hybris, "du har tur som är född i det här landet", knappast jag har tur som blivit född av mina föräldrar och deras föräldrar som skapat detta land!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.