21 december 2018

Hut går hem


Hur passande är det inte att en journalist som tilldelades CNNs "Journalist of the Year"-priset  2014 har medgett att han hittat på historier i åratal?

CNN själv är ju känd för att leverera falska nyheter. Det är nätverket som gav den obehagliga porn-advokaten Michael Avenatti mycket tid och utrymme för att presentera falska anklagelser mot president Donald Trump och domaren Brett Kavanaugh.
Deras stjärnreporter Don Lemon hävdar också att "det största terrorhotet i landet är vita män”- för att ge ett exempel.
  Det är också det nätverk som måste avskeda tre av sina "journalister" över falska nyheter.  Det finns fortfarande många kvar.

Den tyska tidningen Der Speigle rapporterade att reportern och redaktören Claas Relotius - den tidigare “Journalist of the Year”som arbetat för den tyska publikationen sedan 2011 - har erkänt att han hittat på personer, samtal,  händelser och förvrängt fakta i åratal. Der Speigle bekräftar att cirka 60 artiklar skrivna av Relotius kan vara falska.

Från tidningen:
Claas Relotius gjorde detta avsiktligt, metodiskt och i kriminellt syfte. Han inkluderade individer i sina berättelser som han aldrig hade träffat eller talat med, berättade historier om dem eller citerade dem.
Han avslöjade att han baserat skildringarna på bilder från andra media eller videoinspelningar.  Genom att göra så skapade han bilder av individer som faktiskt existerade men vars historier Relotius hade hittat på.  Han förfalskade också dialoger och citat.

Relotius arbetade för ett antal andra medieorganisationer både i Tyskland och på andra håll, så att komma till botten av allt som han fabricerade och publicerade kommer att ta tid.  Men tidningen har anställt ett team av experter för att undersöka och lovar att vara ärlig med avseende på resultaten.

Inte så vad gäller CNN, som vad jag kan se ännu inte rapporterat om dundertabben.

Här är en artikel från svd.se

4 Kommentarer:

Berit sa...

En ung dam, dotter till en socialis och författare som var min lärare i slutet på 50-talet, såg som sitt mål i livet att bli journalist. Jag frågade henne varför och hennes svaret var, “Jag vill förändra världen”

Anonym sa...

Berit,
jag tror faktiskt att allt det som skrivits av den tyske dokumentärförfattaren Günther Wallaff är fejk - allting. Han blev ju berömd för att ha klätt ut sig och arbetat på olika arbetsplatser och sedan beskrivit hur "invandrarna" förtrycktes på olika sätt - men alltid! Och alltid av tyskar! Det hände aldrig i hans berättelser att det förhöll sig tvärtom.
Hans journalistik blev så berömd att man skapade ett bestämt namn för den - att man "wallraffar".
Det märkliga med hans skildringar, som bygger på att han klädde ut sig och sminkade sig på olika sätt, är att ingen någonsin har berättat att de känt igen honom, trots att han har ett mycket karakteristiskt utseende, som redan efter hans första bok blev mycket välkänt i Tyskland och i hela världen. Därefter skrev han många böcker på samma teman - men ingen lyckades någonsin känna igen honom. Den rimligaste förklaringen är att han aldrig befunnit sig på den ena eller andra arbetsplatsen utan skrivit ihop alla sina påhittade historier i sin skrivarlya. För mig är han för evigt en FUSKARE. Jag tror inte på ett enda ord av vad han skrivit.
/SB

Berit sa...

Vi kanske kan vänta oss en domino-effekt ?

robban sa...

wallraff var en bevisad stasi-agent så man kan utgå att allt han gjorde var fejk helt eller delvis

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.