29 januari 2019

Fred i Afghanistan? Är det verkligen möjligt?


Det har gått sjutton år sedan den amerikanska militär-invasionen i Afghanistan. Mer än än 2 400 amerikanska soldater har dött och också tiotusentals afghanska soldater och polis och otaliga civila, men nu verkar det som man kanske närmar sig ett slut på våldsamheterna och en uppgörelse med talibanerna kan bli verklighet.

Ett sex-dagar möte i Qatar avslutades under helgen med ett löfte från amerikanska och talibanska förhandlare att mötas snart igen och skissera en överenskommelse där alla 14.000 amerikanska trupperna ska lämna Afghanistan inom 18 månader.

Afghan-presidenten Ashraf Ghani deltog inte i mötet och han insisterar på att fredsförhandlingarna måste ledas av hans regering. Men det var det längsta mötet någonsin mellan amerikanska och talibanska representanter och man kan hoppas att de kommer att nå en överenskommelse. 

Bland villkoren ingår att Trumpadministrationen ska återkalla all utländska trupper och att ett internationellt reseförbud mot topp-talibanledare ska upphävas.

I utbyte ska talibanerna lova att Afghanistan inte används som bas för attacker mot främmande länder. Talibanernas skydd av Osama bin Ladin och Al Qaeda var det som ledde till att president George W. Bush skickade amerikanska trupper till Afghanistan efter terrorattacken den 11 september 2001 .
Det var också tal om utbyte av fångar.

RadioFreeEurope

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.