25 januari 2019

Kalifornien räddar världen igen


Kunder på restauranger och kaféer i Berkeley, Kalifornien, som inte tar med en egen kopp för sin dryck, måste betala 25 cent (2.25 sek.) för en engångskopp.  Det är en del av en ny lag som godkänts av stadens tjänstemän för att minska restaurangavfallet.

Berkeleys kommunfullmäktige röstade enhälligt för att godkänna avgiften på engångsbägare och lagen träder i kraft i januari 2020.

"Målet är att få Berkeley att övergå från engångsprylar till sådant som kan återanvändas - att motivera människor att ta med sig sin egen kopp"

Förordningen, som kallas “Disposable-Free Dining”,  kräver också att restauranger tillhandahåller “takeaway”-lådor som kan komposteras och att bara tillhandahålla återanvändbara tallrikar och bestick för de som äter inne. Det säger också att andra engångsprodukter, som lock och omrörare, bara kan erbjudas vid förfrågan.

Restauranger får behålla alla pengar de tjänar på detta, och det får själva avgöra vad de ska använda dem till, som tex. att ersätta plastbestick med mer miljövänliga bestick.

Kopp-avgiften är den senaste ansträngningen i den socialistiska staden för att minska avfall. De var de första som förbjöd plastpåsar 2014 och de har också infört ett förbud mot plastsugrör.

För länge sedan- när jag var liten- hade vi egen mjölkkruka med oss till Konsum.  Är vi snart där igen?

1 Kommentarer:

Polly Ester sa...

Varför inte ta med sin dryck, sitt kaffe etc?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.