25 februari 2019

Det var bara en tidsfråga


En debatt är nu igång om huruvida en flygplats i södra Kalifornien ska få fortsätta att bära John Waynes namn. Skådespelaren dog för nästan 40 år sedan - vid 72 års ålder. Diskussionen härrör från att media har återupplivat en Playboy-intervju  från 1971,  där Wayne gjorde anmärkningar som man nu anser vara rasistiska och homofobiska.

John Wayne Airport finns i Orange County, där Wayne bodde under mesta delen av sitt vuxna liv.
Flygplatsen, som tidigare heter Orange County Airport, har varit föremål för debatt tidigare , men mestadels över att namnet Wayne inte förmedlar att landningsplatsen är i Santa Ana.

De senaste kraven för att ändra namnet beror på Waynes anmärkningar -  som gjordes vid 63 års ålder - att han trodde på "vit överhöghet", åtminstone tills "oansvariga" svarta människor blivit mer utbildade och att amerikanska indianer var "själviska" i sina försök att behålla sitt land.

Los Angeles Times argumenterar att kanske Wayne representerar en svunnen tid.

"Orange County idag är ett sådant ekonomiskt och etniskt diversifierat samhälle att det är svårt att motivera att någon person ska gå ombord på en flygplats som har namn efter en frispråkig rasist och homofob, med en stroppig staty som upptar en central nisch framför terminalen.”

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.