02 februari 2019

Super Bowl i Atlanta


Mercedes-Benz Stadium är Atlanta Falcons hemmaplan och platsen för årets Super Bowl. Den kostade 1,5 miljarder dollar att bygga och är en av de dyraste arenorna i Amerika.

Ägaren av Atlantas fotbollslag, miljardären Arthur Blank, övertalade Atlanta-politiker att tvinga skattebetalarna att stå för mer än 700 miljoner dollar i subventioner till hans arena.

Politiker gillar så klart att gå till matcher och det gör deras väljare också och att redan rika människor tar emot pengar från fattiga människor för att finansiera en arena är inte ovanligt.  Oakland Raiders fick 750 miljoner dollar av skattebetalarna för att flytta Raiders till Las Vegas.

"Under de senaste två decennierna har skattebetalare över hela landet spenderat nästan 7 miljarder dollar på [NFL] arenor," enligt en artikel i Huffington Post.

Politiker hävdar att bidragen är "en investering".  De argumenterar för att de ekonomiska fördelarna som ett stadium kommer att föra med sig, uppväger kostnaden.
Las Vegas borgmästare Carolyn Goodman sa, "Det är verkligen en fördel för oss och det kan bli något stort,” men många ekonomiska studier har visat att arenor är en dålig investering för skattebetalarna.
    George Mason University studie säger:Trots de många miljoner dollar som spenderas på professionell sport, går lite eller ingenting av pengarna tillbaka till de skattebetalare som subventionerar professionella lag. Faktum är att sport faktiskt kan skada ekonomisk tillväxt".

De pengar som spenderas just nu runt detta spektakel är “det vi ser” men den osedda kostnaden är att folk skulle annars ha spendera sina pengar på andra håll i förorterna, vilket leder det till färre jobb bland lokalbefolkningen.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.