15 mars 2019

Republicans kontrollerar Senaten men sviker Trump


Senaten-republikanerna anslöt sig till demokraterna i går och röstade emot president Donald Trumps deklaration att vi har en nödsituation vid gränsen och på så vis kunna kringgå Kongressen och bygga en mur.

Tolv republikaner deserterade och röstade med alla demokrater för att stödja en resolution att stoppa presidentens deklaration.

Några timmar före omröstningen upprepade Trump sitt hot mot att utfärda veto.  Han kallade olaglig invandring ett hot mot nationell säkerhet och en humanitär kris.

Motståndet kom efter en lång diskussion för att försöka övertyga White House om att använda andra medel för att bygga muren.
Senator Lamar Alexander, R-Tenn. varnade för att resolutionen är "ett farligt prejudikat" som framtida Dem- presidenter kommer att använda för andra prioriteringar, som vapenlagar och åtgärder mot “klimatförändringar”.

Lagstiftare i båda partierna betraktade nöd-deklarationen som en åtgärd att köra över Kongressens  konstitutionella befogenhet att bestämma hur den federala regeringen spenderar pengar.
För några månader sedan röstade kongressen om att finansiera regeringen utan pengar för muren.

"Det här är en omröstning för konstitutionen och för maktbalansen”, sade Sen. Mitt Romney i Utah, en av republikanerna som röstade mot presidenten. "För den verkställande filialen att åsidosätta en lag som antagits av Kongressen gör det till den maximala makten snarare än en balanserad makt”.

Många av svikarna var noga med att betona att de var överens om att öka finansieringen för gränssäkerhet, som var ett framträdande tema för Trumps 2016-kampanj och som också kommer att vara en viktig faktor inför valet  2020.

De flesta Republikaner stödjer presidenten:

Alexander sade: ”Jag tror att krisen vid vår södra gräns är verklig.  U.S. Tull- och gränspatruller arresterade mer än 66 000 illegala  i februari 2019, dent högsta antalet under en månad sedan mars 2009. "
"Vi har misslyckats med att skydda vår gräns - något som varje  suverän nation måste göra - och vårt folk dör på grund av det.  Administrationens förnuftiga, långvariga ansträngningar för att säkra gränsen har mötts av gap och skrik från Democratic Party."

————
Trump borde kunna ringa till Pentagon och säga till dem att ta hem trupperna från Afghanistan och Syrien för att bevaka vår södra gräns och använda dem för att bygga en mur.


1 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit,
och mest besviken är jag på Rand Paul. Jag kommer i framtiden inte att lita på honom i någon enda fråga. Han är som "mormors lilla kråka skulle ut och åka. Än slank hon hit och än slank hon dit och än slank hon ner i diket".
Han vill framstå som principfast men är i själva verket ryggradslös.
Mitt Romney ger jag inte mycket för - så jag kan inte ens vara besviken. Bara tackar för att han aldrig blev president, liksom jag är glad för att inte heller McCain blev president.
Istället blev Hussein president - och det blev verkligen en ögonöppnare för det amerikanska folket. Trump fortsätter att öppna ögonen på det amerikanska folket. Begreppet "the Deep State" är hans och folk har förstått att det är en bläckfisk med hur många huvuden och armar som helst. De tolv republikanerna i senaten borde skämmas.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.