17 maj 2019

Kinas sociala kreditsystem


Den kinesiska regimen har producerat en musikvideo för att göra reklam för sitt sociala kreditsystem, som kommer att övervaka all verksamhet för alla människor - inklusive dagligt beteende, var de reser, online-inköp, familj och vänner - och tilldelar varje person ett "medborgarpoäng" som bestämmer nivån på frihet eller förtryck som ska åtnjutas eller uthärdas.

Systemet kommer att genomföras över hela Kina år 2020, och lokala myndigheter har redan startat.

I musikvideon ger en handfull unga kinesiska kändisar en entusiastisk beskrivning om hur de lyder det kinesiska kommunistpartiets sociala kontrollsystem och visar hur de agerar med "integritet”och "trovärdighet" enligt övervakningssystemets krav och får höga poäng.

Vi måste komma ihåg att fraser som "att vara trovärdig" och "agera med integritet" har andra betydelser där än vad de har i fria länder.  Särskilt att vara "pålitlig" i den härskande kommunistiska regimens ögon,  ha "trovärdighet" genom att aldrig bryta mot deras totalitära normer och att alltid följa deras order,  oavsett om regimen kan se vad de gör eller inte.

Videon riktar sig främst till unga människor och denna typ av censur som den använder har beskrivits som "Trojansk hästcensur".  Även om den döljer sig under en slöja av goda avsikter, är dess sanna natur ett program för att stoppa meningsskiljaktigheter - för att eliminera varje hopp om att människor kan motsätta sig den styrande regimen.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.