25 maj 2019

Leder detta till krig mot Iran?

The Hill:
President Trump har meddelat att USA kommer att skickar cirka 1 500 soldater till Mellanöstern för att motverka Irans inflytande i regionen.

Trump betonade att den nya utplaceringen av soldater kommer att ge skydd till befintliga trupper i området under ett spänt förhållande med Teheran.

Presidenten godkände de nya planerna efter ett möte med försvarssekreterare Patrick Shanahan och Joint Chiefs of Staff Chairman  Gen. Joseph Dunford. 
"Vi vill ha skydd," sade Trump till reportrar vid White House.

Direktören för Joint Staff Adm. Michael Gilday sade senare till reportrar vid Pentagon att färre än 1000 nya amerikanska trupper kommer att skickas till Mellanöstern, medan ungefär 600 soldater kommer att får en förlängning av sin placering.
—————

Trump-administrationen meddelade också i dag att ökade spänningar med Iran utgör en nationell nödsituation, vilket gör det möjligt för administrationen att godkänna en vapenförsäljning för 8 miljarder dollar till Saudiarabien,  utan tillstånd från Congress.

Dessa åtgärder kommer efter att White House tillbringat veckor med att avsiktligt trissa upp relationen med Iran. I förra veckan rapporterades att Försvarsdepartementet - efter uppmaning från krigshetsaren John Bolton - ursprungligen planerade att skicka 120 000 soldater till Mellanöstern, om Iran attackerade amerikanska trupper i regionen eller trissade upp sitt nukleära program.

Innan det meddelade Bolton - som länge förespråkat krig mot Iran - att ett amerikanskt hangarfartyg, Abraham Lincoln, skulle placeras i  Persiska viken för att möta ett ospecificerat ökat hot från Iran.

Under den tid som Trump var en privatperson hävdade han att han motsatte sig ett krig mot Iran.
Under den tid som han varit president har han pratat om att minska USA: s närvaro i Mellanöstern, även om han inte har följt upp löftet om att ta hem trupper från Afghanistan och Syrien.

Bristen på en tydlig strategi från Trump-administrationen ökar emellertid riskerna för att dessa aktioner kommer att utvecklas till en konflikt som ingen vill ha (förutom kanske John Bolton).

De aggressiva drag som Trump-administrationen nu visar, fördöms av personer från hela det politiska spektrumet.

Sen Bernie Sanders (I-Vt.) Och Rep. Tulsi Gabbard (D-Hawaii) har båda uttalat sig och varnat för  konsekvenserna av ett krig med Iran.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.