14 juni 2019

Bönderna stöttar Trump


Amerikaner på landsbygden visar än så länge inga tecken på att de är redo att överge president Donald Trump, även om missnöjet växer bland bönderna över hans handelspolitik.

"Vi är trötta och frustrerade", säger Scott Henry, 29, en fjärde generationens majs- och sojaböns-odlare i Nevada, Iowa, som röstade på Trump 2016.
Handelsstriderna som Trump har provocerat med Kina, den största köparen av amerikanska sojabönor,  ,och nyligen ett hot mot Mexiko, den största exportmarknaden för majs, har "varit svårt att titta på."

"Mitt stöd till president Trump är väldigt ansträngd just nu," tillade Henry.

Trots att Trump eskalerade sitt handelskrig med Kina i maj genom att tillkännage en ny omgång tariffer, sade att 54% av landsbygdens invånare godkände Trumps jobbprestation, jämfört med 41% av det totala antalet amerikaner, enligt en Gallup-undersökning.
Presidenten får fortfarande stöd av bönderna trots att det blir mer pessimistiska om ekonomiska utsikter.

Handelskriget  skapar svårigheter för det amerikanska jordbruket, som redan lider av sjunkande råvarupriser.  Amerikanska jordbruksinkomster sjönk med 16% i fjol till 63 miljarder dollar, ungefär hälften av vad det var  2013.
Konkurser bland bönderna ökade också under 2018 med 30%, men de har varit försiktiga med att anklaga Trump.
Majsodlarna (National Corn Growers Association) kritiserar öppet hotet och fördömer tullar mot Mexiko.

"I en perfekt storm av utmaningar  har vi inte råd med den osäkerhet som denna åtgärd skulle medföra,"

Walmart, Costco, Target och hundratals andra företag och handelsgrupper överlämnade ett brev till president Trump om att tullar mot Kina kommer att kosta jobb och skada amerikanska konsumenter.  Det är en kamp som "båda sidor kommer att förlora".

Administrationen ökade tullarna från 10% till 25% på kinesiska varor - värda $200 miljarder förra månaden.

Och Trump har hotat att införa tullar på ytterligare 300 miljarder dollar av kinesisk import.

"Vi vet av erfarenhet att tilläggstullarna kommer att få en betydande, negativ och långsiktig inverkan på amerikanska företag, bönder, familjer och den amerikanska ekonomin", säger brevet, som undertecknades av mer än 600 företag och branschorganisationer och godkändes av teknik, tillverknings och jordbruksindustrin.

Presidenten har hävdat att Kina kommer att bära kostnaden för avgifterna, men till och med tjänstemän i hans administration ser problem med det.
"Tullar är skatter som betalas direkt av amerikanska företag, säger man i brevet.  Presidenten sade i veckan att han inte har någon “deadline” för att besluta om att eskalera handelskriget.
"Jag tror att vi kommer fram till en överenskommelse med Kina,"

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.