08 juni 2019

“Skid Row”


År  2016 antog  Los Angeles en förordning som begränsar hemlösa människors tillhörigheter till vad som ryms i en 60-gallon säck, och kräver att staden ska ge 24-timmars varsel om gaturengöring och lagra beslagtagna föremål där de lätt kan hittas.
Men hemlösa i LA stämde sedan staden och dess renhållningsarbetare därför att de städat bort eller stulit ute-sovarnas tillhörigheter - inkluderande filtar, medicin och tält - när de gjorde rent på gator och trottoarer.  Det kallas Skid Row-området och mer än 2000personer lever där.

 Domstolen har nu bestämt att LA ska betala $654,000 i skadestånd.

Beslutet har skapat motsättningar i Downtown Los Angeles, med några som tycker det är bra och att det skyddar hemlösa individer. Andra klagar och säger att det kommer att förvärra de redan smutsiga och kaotiska förhållandena på många gator och trottoarer, och att det sätter en annan standard för Downtown än andra stadsdelar.

Har bostadslösa personer en konstitutionell rätt att bosätta sig på allmän egendom, samla på sig kylskåp och shoppingvagnar och generellt dra ner fastighetsvärden och turistbesök?

U.S. District Court  beordrade också att staden skulle sluta att beslagta saker i Skid Row-området utan bevis på ”att det övergetts, utgör ett omedelbart hot mot folkhälsan / säkerheten, är bevis på ett brott eller är olagliga.”
Enligt reglerna i förlikningen kommer denna policy att gälla till 2022 i innerstaden av LA.


Andra städer, som tex. San Francisco, med ett enormt problem med utesovare och tiggare kommer naturligtvis att ta lärdom och sluta städa gatorna för att inte riskera åtal.

Unde vår bilresa till västkusten undvek vi avsiktligt San Francisco eftersom det blir mer och mer nedgånget och vandaliserat där.
I alla små städer och samhällen där vi stannade i Kalifornien och Oregon blev vi kontaktade av tiggare utanför motell, livsmedelsbutiker, bensinstationer och kvartersbutiker. 

Vår hund ställde aldrig om sin klocka till “pacific time”, så ibland måste jag gå ut med henne väldigt tidigt på morgonen. På många ställen var det män där ute som rotade igenom motellets sopcontainer.  De får 10 cent styck för aluminiumburkar i återvinningen och många hade 4-5 säckar fulla.

En lustig sak hände i Arcada,  CA.
Motellen serverar för det mesta frukost, vilket ingår i priset,  och en morgon när jag gick in matsalen fick jag sällskap av en man som såg lite ruffig ut, men inte värre än de flesta i norra Kalifornien.
Han småpratade som om vi hörde ihop, medan vi försåg oss med kaffe och mat och sedan försvann han med sin tallrik.
Jag såg honom tigga pengar utanför bensinstationen lite senare så jag hade fungerat som en frukostbiljett.


2 Kommentarer:

Polly Ester sa...

654.000 dollar i skadestånd! Var/till vem ska skadeståndet gå?
Med så många uteliggare borde läger kunna byggas upp. Förstör ju verkligen städerna!!

Berit sa...

Vad jag kan förstå ska pengarna användas till att skydda de bostadslösas prylar och för att betalas ut till personer vars egendom skadats och som åberopats i stämningen , samt för advokatarvoden och kostnader.

Varför bor så många fler människor i läger på gatorna?
Orsakerna till hemlöshet är lika varierade som människor. Några kämpar med psykiska problem, några har just kommit ut ur fängelse.
Arbetslösa, drogproblem, medelålders personer som väntar på att bli gammal nog för Social Security...
Vädret är bra året runt så man kan bo i tält. Huspriser och hyra för lägenhet är enormt höga.
Kommunen antog en $ 100 miljoner plan för att bygga fem regionala bostadshotell för hemlösa , men ett år senare lade de ner projektet efter protester från affärsägare och andra boende i staden.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.