02 juli 2019

Att köpa röster med andras pengar


Under valet 2016 var Bernie Sanders den ende presidentkandidaten som lovade gratis collegeutbildning. 
Nu gör han det igen och andra kandidater har också tillkännagivit att de har planer för gratis college och att nuvarande lån blir efterskänkta.

USA har ungefär $ 1,52 triljoner i utestående studielåns-skulder och 44 miljoner låntagare.
Till skillnad från hypotek är studielån inte säkerställda, vilket betyder att investerare inte får något,  i händelse av att låntagaren inte betalar.
   Sallie Mae eller SLM Corp är de främsta privata långivarna för studielån. Sallie Maes lån backas inte upp av regeringen utan man samlar ihop lånen som värdepapper, vilka säljs i omgångar till investerare.
Federal Family Education Loan Program, som upphörde 2010, var en statligt sponsrad plattform som subventionerade och återförsäkrade lånen.

Hur ska $ 1,52 triljoner bara bli efterskänkta utan att aktiemarknaden tar stryk? 
Ägarna till dessa värdepapper är fondförvaltare, inklusive pensionsfonder.  I samma minut som de efterskänks blir de “radioaktiva”.
“Att köpa röster med andras pengar” är vad det betyder.

     Alla skulder betalas av någon, och i det här fallet är “någon” långivarna, eller mer korrekt, de som “håller i  väskorna”.  En och en halv triljon  av förlorade tillgångar kommer att ha konsekvenser som överensstämmer med dess storlek.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Visa mig en "bidragsberoende" som vågar rösta på någon annan än den som förser honom med livets nödtorft, skola, vård och omsorg!!!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.