24 augusti 2019

Något att fundera över

Elizabeth Warren, Kamala Harris, Pete Buttigieg och andra demokratiska presidentaspiranter kräver att amerikaner ska betala gottgörelse för slaveri,  i motsats till Barack Obama och Hillary Clinton, som inte ivrade för det.
   Slaveri var en grov kränkning av de mänskliga rättigheterna och om det ska vara rättvist bör alla som deltog i den transatlantiska slavhandeln betalar kompensationsersättning till slavar.
   Det skulle också inkludera svenskar och danskar som under 1600-talet etablerade handelskolonier på Afrikas västkust för att bedriva slavhandel.
När Sverige förlorade den nordamerikanska kolonin New Sweden till Holland försvann möjligheterna att sälja slavarna och handeln upphörde 1655.

När Gustav III blev kung 1771 ville han ånyo etablera Sverige som en stormakt och köpte därför Saint-Barthélemy av Frankrike 1785. Ön var fattig och torr och det producerades bara bomull och salt där.  Det fanns inte heller färskt vatten utan det måste importeras från andra öar.  En stor del av ön var enbart sten och det fanns inga vägar.
Det verkade som en dålig affär tills man beslutade att göra ön till centrum för slavhandel och bildade West India Company
De svenskägda slavarna frigavs emellertid inte förrän 1845 och det går att läsa mera om det här.

Det finns dock inget möjlighet att européer kunde ha tillfångatagit miljontals afrikaner.  Så det betyder att afrikaner och araber som fångade och sålde slavar till européer bör också betala ersättning. .
Eftersom slavar och slavhandlare och ägare inte längre är i livet är det omöjligt att betala kompensationen och det är en fråga som måste lösas i helvetet eller himlen.

Låt oss låtsas för ett ögonblick att ersättningsfrågan är ett meningsfull åtgärd.  Man försöker få det att handla om ansvar och skuld.
Ska vi kompensera en svart person i dag genom att straffa en vit person i dag, genom att ta hans pengar, för vad en vit person för länge sedan gjorde mot en svart person för länge sedan?

 Om vi tror på individuellt ansvar är det helt klart orättvist att göra det. Med andra ord, är de tiotals miljoner européer, asiater och latinamerikaner som invandrade till USA på slutet av 1800- och 1900-talet ansvariga för slaveri, och ska de tvingas att hosta upp ersättningar?

Vad sägs om ättlingar till de vita i Nordstaterna som kämpade och dog för att frigöra slavar?
 Ska de betala ersättning till svarta amerikaner?
Vad gör vi med ättlingar till de vita i Södern som inte ägde slavar - vilket var majoriteten av dem - ska deras efterkommande också betala?

-----------------

Svart man ber om ersättning nu:


2 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit,
Kamala Harris kommer från Jamaica, där slaveriet upphörde först 1962, hundra år efter USA. Hennes morfar (helvit) var en mycket stor slavägare på Jamaica med omfattande export av slavproducerade varor och hithörande ackumulation av stora rikedomar. Hennes far (också helvit) hade del av detta och var en del av plantagesystemet innan han därefter flyttade till Kanada. Vore det inte lämpligt att Kamal Harris sopade framför egen dörr och var den som före alla andra lämnade tillbaka all sin förmögenhet till de svarta familjer som tjänstgjorde på deras slavplantager?
/SB

skepparn sa...

Även fria svarta ägde slavar!
Vad ske med ättlingar till dessa?
Men försök att få arabiska slavhandlare att betala...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.