11 september 2019

“And the show goes on”

Det är olika uppgifter i media om President Trump verkligen avskedade sin tredje National Security Advisor,  eller om Bolton sade upp sig själv.

Som så ofta när Trump är inblandad, uppstår det omedelbar förvirring vad gäller händelseförloppet.
Detta hände samtidigt som White House har fullt upp med en serie utmaningar,  som Trumps avbokning av fredssamtalen med Taliban i Afghanistan, hans handelskrig med Kina, hans "maximala påtrycknings” -kampanj mot Iran och hans ännu så länge misslyckade försök att övertyga Nordkorea att ge upp sin kärnvapenarsenal.

Enligt många av de sidor jag skummat igenom,  kom Trumps tillkännagivande som en chock,  även om Boltons isolering från Trump och brist på inflytande i utrikespolitiska frågor inte var någon hemlighet i White House.

Krigsmånglaren Bolton utnämndes i april 2018 och varade nästan ett och ett halvt år och han förespråkade en aggressiv inställning mot Iran, Nordkorea och Afghanistan.

Han försäkrade också Trump att socialistpresident Nicolas Maduro  i Venezuela lätt kunde avlägsnas från sitt ämbete,  så Trump investerade politiskt kapital i projektet och välkomnade venezuelanska oppositionspersoner till Oval Office och erkände Juan Guaido som den legitima presidenten i landet. Men nio månader senare har Maduro ännu inte gett upp.

Under sin presidentkampanj framstod Trump som en som planerade att minska engagemanget i utländska konflikter och det var en viktig anledning till att han valdes.

Relationerna mellan Bolton och andra toppmedlemmar i Trumps nationella säkerhetsteam,  inklusive Pompeo,  har försämrats när Bolton protesterat mot flera av presidentens initiativ.

Efter att Trump avbröt sitt föreslagna möte med medlemmar av Taliban och den afghanska regeringen förra helgen på Camp David,  spreds snabbt ryktet om att Bolton hade motsatt sig toppmötet och den föreslagna fredsavtalen med Taliban.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.