19 november 2019

Utan subventioner är de olönsamma


När alla aktivister fått visa hur präktiga de är och alla kompis-kapitalister har fått sina subventioner och skattelättnader har vindkraftverk tjänat sitt syfte och det är dags att ta dem till soptippen, så att vi kan gå vidare med att generera el på effektivare sätt. Men tyvärr är det inte lätt att bli av med vindsnurrorna.
Redan innan turbinerna dör måste företag som MidAmerican Energy i Iowa byta ut mängder av turbinblad men att bli av med de gamla bladen är inte det enklaste.

 Från AP:
MidAmericanEnergys pensionerade blad ... är bland hundratals som kommer att hamna i soptippar över Iowa och hela nationen. Kritiker av vindkraft säger att det försvagar branschens påstående att vindkraft är en miljövänlig energikälla, eftersom de utslitna bladen fyller soptipparna.

De gigantiska bladen, som är svåra att krossa och kompostera, orsakar stora problem.  Endast en anläggning i norra Iowa är villig att ta han om dem.
"Den rena, gröna energin är inte så ren och inte så grön," säger de som motsätter sig vindkraft.

Men den är väldigt grön för dem som subventioneras med skattebetalarnas pengar för att sätta upp dem och ta ner dem igen, så att vi alla kan se hur mycket våra härskare bryr sig om planeten.

MidAmericanEnergy  har sagt att företaget kommer att få cirka 10 miljarder dollar i federala skattekrediter för investeringen, som täcker de kapitalkostnader som behövs för att bygga vindparkerna.
Låter tillräckligt grönt för MidAmerican.

Bladen har en livslängd av 10-12 år och även om de bara utgör 2 till 3% av massan i ett helt vindkraftverk är de ändå ett stort problem.  De är gjorda av glasfiber (de äldre) eller kolfiber (de nyare modellerna). Dessa material har fördelen att göra rotorbladen lättare och mer robusta men de visar sig komplicerade att återvinna.
Upp till 50 000 ton avfallsmaterial förväntas komma till sopstationer fram till 2020 utan att det finns en godkänd teknik att återvinna dem.   Att hitta sätt att ge dem nytt liv är därför en stor utmaning.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Detta vill inte medborgarna förstå, de betalar bara för att slippa ha bekymmer.

Berit sa...

Du har så rätt, vi betalar för att slippa ta ansvar

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.