02 december 2019

Adjö till Medelklassen


Sanningen är att de flesta amerikanska familjer kämpar för att få det att gå ihop varje månad men det hör vi just ingenting om i media. Cirka 10 procent av alla amerikanska arbetare tjänar 100 000 dollar eller mer per år, men de flesta av dessa högt betalda jobb är koncentrerade i de stora städerna längs öst- och västkusten.

 Sedan 1990 har den amerikanska ekonomin producerat miljontals jobb, men nästan två tredjedelar av dem har varit låglönejobb. Det är en av de största anledningarna till en systematisk erosion av den amerikanska medelklassen.
    Hälften av alla amerikanska arbetare tjäna i dag mindre än 33 000 dollar per år, samtidigt som levnadskostnaderna ökar stadigt. Bostadskostnader, sjukförsäkring och andra grundläggande nödvändigheter har stigit mycket snabbare än lönerna och detta har orsakat en enorm ekonomisk stress på hårt arbetande amerikanska familjer.

 Ett jobb att steka hamburgare på McDonalds motsvarar inte ett ingenjörsjobb. Med andra ord, kvaliteten på de arbeten vi skapar är kanske ännu viktigare än antalet jobb som vi skapar.
Faktum är att 1990 var ungefär hälften av alla jobb i USA bra jobb. Men sedan dess har 63 procent av de jobb som skapats varit låglönejobb.

Tidigare kunde man tjäna bra i Amerika även om man bara hade gått ut högstadiet. Det fanns mängder av hög-betalande tillverkningsjobb i detta land, men nu har de flesta av dessa bra jobb skickats till andra länder där lönerna är mycket, mycket lägre.

Idag uppmuntras ungdomarna att skaffa sig en collegeutbildning så att de kan tävla om det minskande antalet bra betalande jobb. Naturligtvis finns det inte tillräckligt med sådana arbeten för alla, men med en collage-examen har de en bättre chans. Tyvärr har det blivit ruskigt dyrt och våra ungdomar har dragit på sig enorma skulder som ett resultat.

Faktum är att Time Magazine säger att det totala beloppet för studielåns-skuld i USA är nu över 1,5 trillioner dollar ...

Även om det har varit mycket klagomål om detta, fortsätter kostnaderna för en college-utbildning att stiga mycket snabbare än den totala inflationstakten ...
   Vi konsumerar mycket mer rikedom än vi producerar. Många av våra "bra betalande jobb" är administrativa eller statliga jobb som inte tillför mycket värde till vårt samhälle, och våra småföretag kvävs till döds av regler, förordningar och förtryckande nivåer av beskattning.

Vi har kunnat upprätthålla vår levnadsstandard genom att låna mer pengar än något land gjort tidigare och om vi fortsätter på den vägen kommer det inte att sluta bra.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.