20 december 2019

Det är inte över ännu


 När Amerikas grundare skrev Konstitutionen gav de House of Representatives rätt att anklaga en presidenten för allvarliga brott och förseelser. (high crimes and misdemeanors )
Detta ansågs vara en sista utväg för att begränsa presidentmakten.

Som ni nog minns hade Republicans majoritet i The House 1999 då de åtalade Bill Clinton och de avgjordes nästan helt efter parti-tillhörighet den 19 december. Senaten, som då kontrollerades av Democrats vägrade att döma.
Anklagelserna mot Clinton var dessa: mened och hindrande av rättvisan.
På grund av Clintons berömda tv-fras om Monica Lewinsky - "Jag hade inte sex med den kvinnan, fröken Lewinsky" - förväxlade allmänheten den uppenbara lögnen, som inte gavs under ed, med den lögn som han gav under ed.
Han gjorde tv-uttalandet den 26 januari 1998, men tidigare,  den 17 januari 1998,  i en svuren deposition hade han gjort sitt förnekande officiellt. Det var det som utgjorde mened.

Det finns de som säger att det är möjligt att göra ett rätts-sak om att Trump har brutit mot Konstitutionen. Historikern och den konstitutionelle advokaten och domaren  Andrew Napolitano, har upprepade gånger gjort det och jag är inte kvalificerad att bedöma det, men han har också en gås oplockad med Trump.

Frågan är : "Har Trump utpekats av politiska skäl?" Jag tror att det är uppenbart.  Nancy Pelosi ville till en början inte göra det men övertalades ganska nyligen.

Det faktum att Pelosi nu hotar med att inte lämna in artiklarna om åtal till Senaten tyder på att hela denna charad är en politisk lynchning och inte ett försök att upprätthålla konstitutionen. Anklagelserna har inte haft något att göra med konstitutionen.
 Hon säger att hon vill ha en rättvis rättegång. Konstitutionen garanterar inte något sådant. Konstitutionen garanterar inte heller att någon av Kamrarna måste tillhandahålla en rättvis rättegång.

Bland de amerikaner som förstår att Senaten har rätt att rannsaka presidenten, vet de flesta att Senaten inte kommer att upprätthålla “impeachment.”
De visste detta från första dagen. Republikanerna kontrollerar Senaten.
Det kommer att bli en massa poserande och ältande från båda sidor men inget  kommer att göra någon stor politisk skillnad i november 2020.
Ekonomin kommer att göra en skillnad. Andra frågor kan göra en skillnad. Det obekräftade åtalen kommer att vara mycket gamla nyheter vid den tiden. Om Pelosi står på sig och vägrar att låta Senaten pröva saken, kommer detta att hålla frågan vid liv om Trump vill det.

Folk röstar med plånboken. Det sade James Carville 1992: “ Men en nyvalt president fixar aldrig ekonomin. Han blir bara vald därför att han lovar att fixa ekonomin.”

Det federala underskottet kommer att fortsätta att växa, med eller utan Trump.
Federal Reserve System kommer att kapsejsa, med eller utan Trump.
Ekonomin kommer att hanka sig fram eller inte, med eller utan Trump.
Det finns inget som Trump kan göra åt ekonomin, eller åtminstone väldigt lite,  bortsett från att minska tullarna.
Det finns inget som Democrats kan göra med ekonomin heller, vilket de kommer att lära sig om de vinner båda Kamrarna och presidentposten i november nästa år.

3 Kommentarer:

Berit sa...

A constitutional scholar called as a witness by the Democrats in their impeachment inquiry warned Thursday that if the House doesn't formally send the articles it passed this week to the Senate, President Trump will not be impeached.

Noah R. Feldman said it could be a "serious problem" if the articles remain in limbo, the Washington Times reported.

Biskop Kyrillos sa...

Hjärtligt tack för klarläggandet av situationen just nu i det politiska spelet och en önskan om en välsignad Jul.

Anonym sa...

Tack Berit, utmärkt förklarat. Det blir svårt att sanera det socialistiska träsket i Amerika.
Går det utan elände och förödelse?
Du är snart den enda som skriver trovärdiga analyser ifrån USA.
God Jul
SU

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.