29 januari 2021

När kommer det att vara nog?

 

 Jag vet inte hur reglerna är i Sverige när det kommer till att tvinga människor att täcka större delen av ansikten med papper eller en tygbit, men här i Atlantaområdet har nästan alla någon form av mask så man kan inte se vem de är.  

Men varför bara ha en mask när man kan ha fyra eller fem? 

I flera månader har amerikanerna passionerat diskuterat fördelarna med att bära en mask offentligt för att förhindra spridningen av COVID-19,  men nu har debatten skiftat.  Vissa hälsovårdsmyndigheter säger nu att vi på allvar bör överväga att bära mer än en ansiktsmask offentligt.  Det visar sig att man inte är helt skyddad med bara en mask och vi får veta att om vi vill ha maximalt skydd ska vi ta på oss flera masker.
 
Jag vet att det här inte låter klokt men just den här veckan sa den fantastiske doktorn Anthony Fauci att "det är bara sunt förnuft" att två masker är bättre än en ...

3 Kommentarer:

elina sa...

Regeringen beslutar ingenting om det. Regeln är att Folkhälsomyndigheten sköter det och de rekommenderar munskydd vid resor i kollektivtrafik på vardagar mellan klockan 7–9 samt 16–18 då det vid dessa tider ibland uppstår trängsel. Men du gör som du tycker. Vissa situationer på arbetsplats, men det är luddigt, arbetet får bestämma själv. Inom äldreomsorg vid kroppsnära åtgärder, men det är också si och så även om det är nästan norm nu. Sjukvården har sina egna regler. Dottern ser ut som från yttre rymden på jobbet den tiden hon har covidpatienter. Vissa skolor delar ut mask till barnen. Vilken nytta gör det för mindre barn?
Folkhälsomyndigheten och andra som tror sig veta och även vet något har nu käftat om munskydds vara eller icke vara sedan mars. Så många gör själv som de tycker och känner sig säker på.
Själv tror jag att andningsmask kan göra nytta i vissa lägen, men då måste man handskas med den rätt, annars gör den ju ingen nytta, tvärtom.
Dessutom måste masken vara FFP3 variant för att få 95% skydd rätt använt. Jag ser många med de billiga blå varianterna som är mest avsedda för att du inte ska råka spotta/nysa av misstag på den du tar hand om en kortare stund.
Däremot har vi nu en regel hur många får sitta vid ett bord i restaurang,alkohol får inte serveras efter 20 och hur många får vistas i en affär samtidigt per viss yta. Där kan det bli böter för affären.
En del andra regler som kommer och går. Gymnasier har öppnat igen men bara på 1/3 fart.

Berit sa...

Tack Elina!
Det du beskriver påminner om de "regler" vi har här. Vad jag inte förstår är detta med alkohol efter 20(?)
Vaknar viruset upp då och vill ha en drink?

elina sa...

Jag antar att politiker tror det. Dessutom om det finns musik är situationen ännu värre och alla börjar smitta varandra hejvilt.
Restauranger går på knäna. Ofta är dessa inköpsport till arbetslivet för unga som nu går utan jobb. Ca halvmiljon arbetslösa är registrerade.Fjärde högsta i E.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.