21 januari 2021

Valet i USA

 

Professor Claes G Ryn är statsvetare vid the Catholic University i Washington, DC. Som opartisk forskare har han kommenterat det märkliga valresultatet i Swebbtv:s video "Fjärde statsmakten 77".

Utdrag från intervjun! Se hela programmet i Swebbtv.

Professor Ryn påstår inte rent ut att det rör sig om valfusk, men han pekar på underligheter som är svåra att förklara annars.

För det första indikerar historiska resultat att när en sittande president ökar sin röstsumma i förhållande till sitt ursprungliga val, blir han omvald.  President Trump ökade sin antal röster, inte bara med hundratusentals röster, men med över 10 miljoner.  Trumps stöd bland latinamerikaner, en grupp som ofta beskrivs som fientlig mot honom, ökade till 32 procent, ännu mer bland latinamerikanska män. Hans stöd bland svarta ökade i år med 50 procent.

Ett annat grundläggande faktum: Vissa amerikanska stater röstar nästan alltid på vinnaren. Florida och Ohio finns högst upp på listan, delvis för att de återspeglar den demografiska sammansättningen av USA som helhet. Om man lägger till Iowa kan man med hög sannolikhet förutsäga att vinnaren av dessa tre stater också kommer att vara vinnare av presidentvalet. Trump hade inte bara majoritet i dessa stater, han vann dem mycket klart, Ohio och Iowa med cirka 8 procent, Florida med över 3 procent.
 År 1960 blev resultatet i dessa stater inte detsamma som vid allmänna val. Vilket presidentval var det? Nixon-Kennedy. Det är valet som nästan säkert stulits för JFK i Illinois (Cook County, Chicago) och Texas. Det är valet som gav upphov till avvikelsen att någon kunde vinna presidentskapet utan majoritet i Ohio. Efter 1960 blev det norm igen att vinna om man vann Ohio.  År 2020 lyckades dock Biden på något sätt utan Ohio.

Det finns ett annat mått på vem som är vinnaren i ett presidentval som är ännu mer övertygande. Detta indikerar att det var något mycket konstigt, till och med oförklarligt, vad gäller resultatet av årets presidentval i vågmästar-staterna . Det finns många olika stater i USA som nästan alltid röstar på vinnaren i det nationella valet. Det finns valkretsar som röstade på vinnaren i presidentvalen från 1980 till 2016. Men med få undantag, vände dessa län plötsligt trenden 2020. De röstade inte på den person som förväntades vinna, utan på Donald Trump. Nitton valkretsar har identifierats, vars röst ses som en särskilt bra förutsägelse för resultatet i presidentvalet. De är nästan säkra på att rösta på vinnaren. Det har ansetts att om en kandidat leder i 15 till 16 av dessa 19 kretsar, är han också den som vinner presidentposten.

Hur blev då valet 2020 i dessa ledande valkretsar? Trump vann inte mindre än 18 av de 19! Han förbättrade också  sina resultat där.  Några exempel på sådana kretsar är slående. Valencia County i New Mexico har speglat resultatet av varje presidentval sedan 1952. Där vann Trump med 10 procent 2020. Indianas Vigo County har röstat för varje president utom två sedan 1882. I år vann Trump där med 15 procent. Westmoreland County i Virginia har bara misslyckats två gånger sedan 1928 att rösta på vinnaren av presidentvalet. Trump vann där med 16 procent. Dessa är bara specifika illustrationer av en trend i de vägvisande valkretsarna som gynnade Trump eftertryckligt och överväldigande.

Hur vann då Biden? Jo, han fick exceptionellt många röster i de största städerna i de "Swing States", som skulle avgöra valet. Nästan bara där. Hur var det möjligt? Ryn vill inte påstå att det visar på fusk. Men för varje omdömesgill betraktare skriker resultatet ut: "Storskaligt valfusk".

I sitt installationstal glänste Biden med en strålande uppräkning av alla vackra ord som finns. Han förutsatte att om tjuven bara kommit undan, skall de bestulna bjuda in denne till sitt middagsbord.  .  .


Se hela programmet!1 Kommentarer:

Anonym sa...

Utmärkt redogörelse, tack för den Berit.
Where do we go from here?
SU

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.