10 maj 2021

Leder det till en bensinkris?

 

 En cyberattack har tvingat en av de största olje-rörledningarna i USA att stoppa sin distribution.   De säger att de utsatts för ett allvarligt försök att störa sårbar energi-infrastruktur.  Rörledningen transporterar raffinerad bensin och flygbränsle längs östkusten från Texas till New York. De första områden som drabbas kommer att bli Atlanta och Tennessee,

Operatören av systemet, Colonial Pipeline, sade i ett uttalande sent på fredagen att det hade stängt av sin 5 500 mil rörledning, som förser 45 procent av östkusten med bränsle,  i ett försök att begränsa sabotaget.   Tidigt på fredagen var det avbrott längs rörledningen, men det var oklart om det var ett direkt resultat av attacken eller företagets åtgärder för att stoppa det. 

CNN säger naturligtvis att det är ryssarna som ligger bakom sabotaget medan företagets utredare skyller på ett kriminellt gäng som kallas DarkSide och vars policy är att stjäla från företag och ge en del till välgörenhet. 

Kommer det att bli en kris? 

Bilägare kommer troligtvis att fylla upp sina tankar i dag.  Om det händer i stor skala kommer bensinstationerna att ha slut på bensin i kväll.
Bensinstationerna står då inför ett val: Höja priserna efter nästa leverans av bensin eller ransonera försäljningen. Ransonering betyder långa köer och panik.
För närvarande är priset i Atlanta stabilt - cirka 2,50 dollar/gallon.  Jag såg inga köer vid bensinstationerna i morse.
Om de höjer priserna kör folk mindre men om det blir långa köer kommer människor att ställas inför allt-eller-inget-beslut.  Långa köer skickar ett meddelande: "Fyll på tanken",  och det är då det blir panik. Vi har sett det förut.

Update 11/41 Kommentarer:

Anonym sa...

Svenska media undgår att förklara problemet/situationen, men vi tackar Berit för hjälpen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.