24 maj 2021

Pengars värde

Priserna stiger,  regeringen spenderar hejvilt och miljarder dollar trollas fram genom att man lånar och trycker nya. Vi får veta att allt är avsiktligt för att upprätthålla ekonomin under pandemin, så att individer och företag kan komma tillbaka när rädslan för COVID-19 försvinner. 

 Men man kan inte låta bli att undra om inte de stigande priserna i stället är ett tecken på att pengarna tappar sitt värde i en värld som börjar drabbas av inflation.
Vi ska inte bara betrakta inflationen som en utvidgning av penningmängden och därmed ökade konsumentpriser.  Vi måste se det som det verkligen är:
Inflation är en skatt. 

Regeringar har två sätt att betala för sina utgifter. Det ärligaste sättet är genom direkt beskattning. Men det är inte särskilt populärt bland väljare så politiker är ovilliga att driva skattehöjningar och hittar därför andra vägar för att finansiera sina program utan att reta upp skattebetalarna.

Det andra sättet är att låna pengar. Regeringen säljer obligationer till villiga långivare. I själva verket driver det beskattningen in i framtiden. Så småningom måste lånen betalas tillbaka och pengarna måste komma från framtidens skattebetalare. Samtidigt måste dagens skattebetalare betala räntan på de lånade pengarna.

Men idag har USA: s regering inte råd att betala en tillräckligt hög ränta till privata långivare för att göra utlåning en attraktiv transaktion. Den amerikanska regeringen har en skuld på över $ 27,5 triljoner och den bara växer.

Regeringen har lånat så mycket pengar för att försöka skjuta fram räkenskapsdagen så länge som möjligt, så nu när vi har en statsskuld som närmar sig 30 triljoner dollar, kan den amerikanska regeringen kan finansiera det. Det är helt omöjligt att återbetala skulden - inte med pengar som har någon verklig köpkraft.

Så nu tvingas regeringen betala för sina utgifter genom inflation. US Treasury säljer fortfarande obligationer på den öppna marknaden som det alltid har gjort. Men nu sätter Federal Reserve sin tumme på obligationsmarknaden, köper statsobligationer och betalar för dem med pengar som de skapar ur luften.
 
Så det är inte "låna och spendera" längre. Det är "tryck upp pengar och spendera." "

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.