08 juni 2021

Guatemalas president anklagar Biden för gränskrisen

 


 VP. Kamala Harris möttes av demonstranter i Guatemala med plakat om att "Trump vann" och "åk hem". Landets president skyller på president Biden för årets invandrarkris.

Protesten var fullt synlig från Harris bilkortege när hon kom för att träffa Guatemalas president Alejandro Giammattei,  dagen efter att han skyllde på att USA lockade till sig väljare på detta sätt.
Kamala, Trump vann,” står det på ett stort plakat nära landets presidentpalats.
"Kamala, sköt ditt jobb"

Harris hävdar att den nuvarande krisen vid gränsen mellan USA och Mexiko till stor del är ett resultat av klimatförändringar och ekonomin,  men Guatemalas president håller inte med om det.

I april häktades ett rekordstort antal migranter vid gränsen- (21 årigt månadsrekord) - när över 178 000 olagligt passerade gränsen. (ingen vet hur många andra som kom undan). 

Ett antal av dessa är ensamkommande minderåriga och familjer som passerar gränsen mellan USA och Mexiko men kommer från Guatemala, El Salvador och Honduras.
Giammattei hävdar att regionens klimat och ekonomi inte är de främsta anledningarna till den oöverträffade ökningen av olagliga gränsövergångar mellan USA och Mexiko, utan att Biden-administrationens invandringspolitik har skapat det.

Trots det faktum att Harris är ansvarig för hanteringen av migrantpolitiken har hon vägrat att besöka gränsen och det tog mer än 41 dagar innan hon höll en presskonferens om den växande krisen. I stället för att prata direkt med samhällen och människor som bor vid gränsen och de uttröttade CBP-agenterna (Customs and Border Protection) , reste Harris till Guatemala i söndags, som en del av hennes första utlandsresa sedan hon blev VP.

President Donald Trump och hans administration motsatte sig starkt olaglig invandring och asylsökande massinvandrare.  Trump fokuserade på konstruktion av en mur och drev en politik för ”Stanna i Mexiko". Det betyder att centralamerikanska asylsökande skulle vänta i Mexiko, medan amerikanska domstolar granskade deras dokument.

 Joe Biden däremot och hans administration stoppade byggandet av muren och struntar i Trumps "Stanna i Mexiko"-politik, .

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.