20 juni 2021

Happy Fathers Day!

 


I dag är det Fars Dag här i USA och den som väckte den idén för mer än ett sekel sedan var Sonora Dodd från Spokane, Wash. Medan hon lyssnade på en Morsdags hyllning 1909. ville hon också ha en speciell dag för att hedra sin far, William Smart, en änkeman och veteran som ensam tog hand om sina sex barn och en farm. En dag i juni valdes för den första pappa-festen, 17 juni 1910, eftersom det var den månad när Smart var född. 

 Den första tillkännagivandet från en president att hedra fäder, utfärdades 1966 när president Lyndon Johnson utsåg den tredje söndagen i juni till Fars Dag. President Richard Nixon undertecknade en allmän lag 1972 som gjorde det permanent. 

Fars dag firas i många länder men på helt olika dagar.

 Nu har Fars Dag fått konkurrens med Juneteenth, Juni 19, en ny helg som utsågs till nationell ledighetsdag av Joe Biden. Juneteenth (officiellt Juneteenth National Independence Day kallas också Jubilee Day, Black Independence Day och Emancipation Day) firar frigörelsen av de sista slavarna 1865. 

Enligt Office of Personnel Management (OPM), är detta nationella helgdagar för statligt anställda. 

 New Year's Day (January 1).
    Birthday of Martin Luther King, Jr. (Third Monday in January).
    Washington's Birthday (Third Monday in February).
    Memorial Day (Last Monday in May).
    Independence Day (July 4).
    Labor Day (First Monday in September).
    Columbus Day (Second Monday in October).
    Veterans Day (November 11).
    Thanksgiving Day (Fourth Thursday in November).
    Christmas Day (December 25).

De personer som avlönas med våra skattepengar får nu betalt för att stanna hemma en dag till och den ineffektiva och överbetalda federala byråkratin blir lite mindre effektiv. En dag till när de inte kan lägga sig i hur vi lever våra liv, vilket är positivt. 

Om en helgdag infaller på en lördag eller söndag blir fredag eller måndag också en ledig avlönad dag. Det finns ingen lag som säger att företag ska stänga denna dag. De kan behålla sin produktivitet, medan den federala regeringen tappar sin produktivitet. Det är verkligen bra för företag. 

 Här är Marc Dice syn på Fars Dag som förmodligen kommer att ändra namn till "Parents Day eller Special Persons Day" 

2 Kommentarer:

skepparn sa...

Gav inte Trump en dag till Leif Eriksson även?

Berit sa...


Den norska upptäcktsresanden Leif Erikson får faktiskt sin dag årligen den 9 oktober. Han anses ha tagit de första européerna till Nordamerika. Leif Erikson lämnade den europeiska kontinenten 999 och landade i Nordamerika omkring år 1000.
Att nordbor som första européer reste till Amerika cirka 500 år före Columbus är allmänt accepterat.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.