11 november 2021

Rittenhouse är vad alla talar om nu

 


I augusti 2020 skadsköt polisen i Kenosha, Wisconsin en 29 årig svart man, Jacob Blake. 

CBS: s menar att Jacob Blake sköts för att polisen är rasister och dårar - inte för att han gav alla tecken på att han sträckte sig efter ett vapen i bilen. Flera nätter av bråk följde, med upprorsmakare som förstörde polisbilar och brände och vandaliserade butiker. 

 Den 25 augusti, före den tredje natten av protester, körde Rittenhouse, då 17 år, från sitt hem i Antioch, Illinois, över delstatsgränsen till Wisconsin, där han hade för avsikt att "skydda" företag från oroligheterna. Han var beväpnad med ett AR-15-gevär. 

I en serie konfrontationer med demonstranter sköt och dödade Rittenhouse två demonstranter, Joseph Rosenbaum och Anthony Huber, och skadade en tredje, Gaige Grosskreutz. 

  Nu står Rittenhouse inför domstol anklagad för två fall av mord, ett olycksfall och ett avsiktligt, och två fall av att vara en "fara för säkerheten." Han säger att han är oskyldig till samtliga anklagelser. 

 Rittenhouse är vit, liksom de personer han sköt, men fallet har väckt debatten igen om rätten att bära vapen och de våldsamheter som utbröt runt USA under sommaren efter mordet på George Floyd och annat polisvåld mot svarta människor. 

Wisconsins självförsvarslag tillåter en person att använda dödligt våld endast om det är "nödvändigt för att förhindra nära förestående död eller stor kroppsskada." Juryn måste avgöra om Rittenhouse trodde att han var i sådan fara och om den tron var rimlig under omständigheterna. 

Det finns många videos från händelsen som visar att Rittenhouse agerade i självförsvar och det verkar som rättegången faller samman nu när flera vittnen från åklagarsidan i stället försvarar Rittenhouse. 

Det blir det mer och mer uppenbart att den stackars unge mannan bara dras genom denna rättegång av politiska skäl, eftersom åklagaren uppenbarligen vet att han är oskyldig. Det mest skrämmande är dock att han kan ändå befinnas skyldig. 

Law Enforcement Today förklarar hur: 

I en nu viral video på sociala medier verkar det som en man som identifierats som Cortez Rice hotar att *doxa jurymedlemmar om de inte lämnar en fällande dom. Rice var en nära vän till George Floyd, så nära att BNC News rapporterar att Floyd kallade Rice sin brorson, trots att paret inte var släkt. 

(*Doxing från dox, plural av doc, förkortning av engelska document), doxning eller doxxing är metoden att med hjälp av internet leta reda på och publicera privat eller känslig personlig information om en individ eller en organisation.) 

Man hotar jurymedlemmarna och även domaren att de kommer att bli trakasserade om de inte förklarar Rittenhouse skyldig.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Tack Berit, det har inte varit lätt att följa med i turerna även om avsikterna varit avslöjande sedan länge.
SU

skepparn sa...

Härligt att man får sina "fördomar" bekräftade...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.