01 april 2022

Sanktioner stoppar inte kriget i Ukraina

 


 Sanktionerna har totalt misslyckats. De har inte haft någon inverkan på de ryska framstegen i Ukraina.  Faktum är att Putin har manövrerat runt sanktionerna på ett mycket smart sätt.

När USA införde sanktioner mot ryska banker kollapsade värdet på rubeln. Ändå tillåts olje- och naturgasexport från Ryssland eftersom Europa är beroende av dem och världen står inför en energibrist oberoende av kriget i Ukraina.

Olja och naturgas har betalats med dollar men Putin har nu bestämt att rysk olja och naturgas, som köps av stater som inför sanktioner, ska betalas i rubel. Detta var svårt att förstå till en början för om Ryssland behöver dollar, (vilket de gör,)  varför ska de betala med rubel?

Svaret är att det enda sättet för Europa att få rubel snabbt är att köpa dem från Rysslands centralbank med dollar och guld.
Enligt Putins plan får Ryssland fortfarande dollar, säljer fortfarande olja och naturgas,  men har den extra fördelen att göra rubeln starkare eftersom Europa måste köpa dem för att betala för energiexporten.

Vissa aktörer på valutamarknaden köper upp rubel så att de kan sälja dem till europeiska länder (Ungern, Grekland, kanske Italien) som sannolikt kommer att ge efter och betala för sin ryska gas och olja med  rubel utan att krångla.  Och på en begränsad marknad krävs det inte mycket för att påverka priset.

Att stänga av rysk export av olja och naturgas är meningslöst eftersom Ryssland bara kommer att sälja samma energi till Kina och Indien. Men priset kommer att gå upp.  Det är trots allt en världsmarknad.
Rubeln är starkare nu än den var före invasionen.

I slutändan kommer Putin att segra i Ukraina, medan det ukrainska folket och västerländska konsumenter kommer att betala det tyngsta priset.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.