03 maj 2022

Roe v. Wade kommer att upphävas, sägs det

 Ett avslöjat utkast om ett beslut i Supreme Court visar,  att majoriteten av domstolens medlemmar  har beslutat att upphäva Roe v. Wade med  5 röster mot 4.  Man kallar det ett fullständigt förkastande  av 1973 års beslut som garanterade federalt konstitutionellt skydd av aborträttigheter och ett efterföljande beslut från 1992 – Planned Parenthood v. Casey – som till stor del upprätthöll den rätten.”

"Roe var oerhört fel från början," skrev domare Samuel Alito i utkastet som cirkulerades i domstolen,  innan någon läckte det till nyhetsbyrån Politico. "Vi anser att Roe och Casey måste upphävas."

Överläggningarna om kontroversiella fall har tidigare varit obestämda.  Domarna är kända för att ibland ändra sina röster när utkast till yttranden cirkulerar och viktiga beslut kan bli föremål för flera utkast och manipulering - ibland fram till bara några dagar innan ett beslut fattas.  Domstolens beslut kommer inte att vara slutgiltigt förrän det publiceras,  troligen inom de närmaste två månaderna.

Inget utkast till beslut i domstolens moderna historia har avslöjats offentligt medan man fortfarande förhandlar.  Detta avslöjande, om ett redan mycket kontroversiellt fall,  har som vi ser från bilden ovan,  redan intensifierat debatten.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

@ Berit,
det låter inte bra att någon (demokratiskt vald ?) domare läckt detta. Avsikten är förstås att sätta press på de 5 domarna som vill upphäva Rose v. Wade. Med tanke på den feghet som i alla fall Kavanaugh uppvisat och den följsamhet mot Vatikanen som Coney Barrett har, så finns det nog risk att Roe v, Wade kommer att bli kvar. Feghet är ingen bra egenskap i något sammanhang och inte heller okritisk följsamhet. Men vi får se. Hoppas jag har fel.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.