17 maj 2022

Varför ska USA ge en krigsgaranti - till Finland?

 


 Pat Buchanan i översättning

En grundläggande fråga behöver besvaras: Varför, 30 år efter det kalla krigets slut, expanderar vi fortfarande Nato? Ryssland hotar inte USA. När det gäller alla hot som de utgör mot sina europeiska grannar, låt dem ta itu med det själva.

När Ryssland invaderar Ukraina har det historiskt neutrala Finland genomgått en sen omvandling och beslutat att gå med i Nato omedelbart.

Varför? Eftersom NATO-medlemskap innebär att världens starkaste makt, USA, enligt NATO-artikel 5,  skulle gå i krig mot Ryssland, om det landets styrkor passerar Finlands gräns.

Nervös över Rysslands president Vladimir Putins avsikter vill Finland att Amerika är juridiskt och moraliskt bundet att bekämpa Ryssland å dess vägnar, om Putin skulle invadera Finland så som han invaderade Ukraina.

Ur finsk synvinkel är detta fullt förståeligt.

Men varför skulle USA gå med på att gå i krig med Ryssland, det mäktigaste kärnkraft-landet på jorden, om de kränker Finlands gränser?

Hela artikeln här!

Samma resonemang borde också gälla Sverige. (min anm.)

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.