07 februari 2023

Medan vi väntar på Ragnarök

 
Av Lars Hedegaard, Snaphanen

 Jag är ledsen att behöva trötta er med en liten historielektion, men det beror på att jag, till skillnad från de flesta andra historiker, tror att man faktiskt kan lära sig något av historien. Man kan inte använda historien i detalj för att förutsäga framtiden, men man kan känna igen mönster som är bra att märka om man vill avvärja de värsta olyckorna.

Den nuvarande världssituationen påminner om den som föregick utbrottet av 2:a Världskriget i september 1939 – förutom att det i flera avseenden är ännu farligare. Hitler hade åtminstone inte kärnvapen och kunde därför inte utrota världen med en knapptryckning. Både Ryssland och Kina kan.

Hitler attackerade Polen den 1 september 1939 och visste att varken Frankrike eller Storbritannien skulle leva upp till de garantier de hade gett den polska regeringen. Han hade just bevittnat hur de demokratiska makterna året innan hade offrat Tjeckoslovakien genom att överlämna Sudetenland till den tyska diktatorn och därmed gjort landet försvarslöst. "Jag såg dem i München, och de var maskar", sa Hitler om de brittiska och franska ledarna, och han kunde därför inte föreställa sig att dessa kryp skulle röra ett finger bara för att han intog ett annat land.

Allt tyder på att Kinas ledare Xi Jingpin ser på Joe Biden på samma sätt som Adolf Hitler såg på Neville Chamberlain och Édouard Daladier, och vem kan klandra honom för det? Han har sett hur Biden har äventyrat USA: s säkerhet genom att sabotera landets energiproduktion genom att överlämna kontrollen över den södra gränsen till mexikanska drogkarteller, misslyckas med att hålla Kina ansvarigt för COVID-pandemin, låta Kina köpa upp stora delar av marken i USA, infiltrera de mest prestigefyllda amerikanska universiteten, samla in data om amerikanska medborgare med TikTok och döda hundratusentals amerikaner med kinesiskt tillverkad fentanyl.

De kinesiska kommunisterna har slickat sig om munnen, medan Biden har undergrävt den amerikanska ekonomin och den ekonomiska styrkan i världen genom tanklös pengapumpning och skuldsättning som hotar dollarns position som global reservvaluta. Medan Kina inte gör någon hemlighet av sin ambition att bli världens enda stormakt, kan Pekings ledare glädja sig åt att USA: s försvarsdepartement och Pentagon verkar mer intresserade av att predika kritisk rasteori för trupper än att förbereda sig för att möta Kinas nästa militära äventyr.

Och nu spionballongen som tilläts sväva över amerikanskt territorium i flera dagar utan att Biden-administrationen vidtog några åtgärder.

Och när denna tragedi utvecklas är Xi Jingpin glad att notera att den amerikanska politiska klassen fortsätter att betrakta Ryssland som sin farligaste fiende, med obegränsade ekonomiska och militära resurser till Ukraina, medan det värsta hotet mot USA och resten av västvärlden kommer från Kina.

Hur kan Xi Jingpin tro att han riskerar ett effektivt amerikanskt svar när han kan gå till militärt angrepp mot Taiwan redan 2024? Så länge Biden är president har han verkligen inget att frukta. Han behöver bara påminna Biden om alla miljoner han och resten av Biden-klanen har fått från Kina för att ha svikit USA.

Och hur är det med resten av den demokratiska världen? Vem föreställer man sig försvarar Kanada, Australien och Västeuropa när USA störtas? Tänker ingen i Nato på det, eller hatar de bara Trump?

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.