07 februari 2023

Trump ställer upp som en Fredens Man igen

 
 


Det är nästan två år kvar till presidentvalet 2024 men kampanjer är redan igång. President Joe Biden förväntas tillkännage sina planer för ett omval och Republicans är angelägna om att bli av med Biden.

 Donald Trump har tillkännagett att han har för avsikt att kandidera igen och även om han är den enda republican som officiellt har gjort det, verkar det troligt att andra kommer att göra det snart.  South Carolina f.d Gov. Nikki Haley, som senare fungerade som Trumps ambassadör i FN, kommer sannolikt nästa vecka att tillkännage att hon ställer upp.

Politico rapporterar att för att särskilja sig från potentiella kandidater som Haley eller f.d. utrikesminister Mike Pompeo kommer Trump att ställa upp som "en anti-krigsduva bland hökarna". Men även om en ärlig anti-krigsinriktning skulle vara en välkommen utveckling för partiet, visar Trumps meritlista att det inte är troligt.

 Under sin kandidatur 2016 kritiserade Trump USAs krig i olika länder. Han kallade Irakkriget "ett stort, fett misstag" och krigsmånglarna för lögnare, när de hävdade att det fanns massförstörelsevapen. "Det fanns inga, och de visste att det inte fanns några."


En studie från 2017 drog slutsatsen att Trumps anti-krigs retorik var avgörande för hans seger över Hillary Clinton.

Trots att han lovade att ta hem trupperna, avslutade Trump inga krig under sina fyra år som president. Han lättade på restriktionerna för drönar-angrepp, vilket ledde till en massiv ökning av civila offer. Och i januari 2020 godkände han mordet på den iranske militärledaren Qassem Soleimani. Medan administrationen hävdade att det var nödvändigt för att förhindra ett överhängande anfall som riskerade "hundratals" amerikanska liv, visade det sig senare att Trump hade funderat över den ordern i månader.

Trump inledde processen för att avsluta kriget i Afghanistan genom att underteckna Doha-avtalet i februari 2020. Men det avtalet, som krävde en gradvis tillbakadragning av trupper under mer än ett år, kom först i slutet av Trumps första mandatperiod, eftersom han ville bli omvald och det kom först efter att ha skickat tusentals fler soldater till Afghanistan 2017.

När kampanjsäsongen 2024 drar igång skulle en anti-krigsgrupp i Republican Party vara välkommen men tyvärr är det inget än så länge som tyder på det.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.