23 mars 2023

Det är tjugoårsdagen av Irakkriget

 

 

Shock and Awe (2017) långfilm om journalisten Judith Miller, som avslöjade att kriget vilade på falska grunder.

 Av Lars Hedegaard på Snaphanen 

I går var det tjugoårsjubileum för den USA-ledda invasionen av Irak, som ledde till Saddam Husseins regims fall. Flera av de stora nyhetsmedierna har markerat dagen med kommentarer, och temat är om det var ett klokt beslut. För att vara ärlig är saker och ting inte mycket bättre i Irak än när Saddam hade makten, och invasionen främjade inte på något sätt friheten eller västalliansens ställning i Mellanöstern. 

 Vissa har känt ett behov av att förklara vad de tyckte om invasionen när den ägde rum. Det vill jag också gärna göra och jag kan berätta att jag fick ett telefonsamtal från en kvinna från en dansk radiokanal som ville veta om jag ville ställa upp för en diskussion om kriget. Hon antog att jag som högerman stödde invasionen, men hon förlorade snabbt intresset när jag berättade att jag var motståndare till krig. Hon brydde sig inte ens om att höra mitt resonemang. 

Men här är det: Jag hade redan före 2003 kommit fram till att man inte kan påtvinga en islamisk befolkning något som kallas frihet. Enligt islam är frihet en styggelse och en kränkning av Allahs herravälde. Man kan lätt besegra den irakiska armén och marschera in i Bagdad, men so what? Irakier blir inte demokrater eller frihetsälskande människor av den anledningen och kommer naturligtvis att motsätta sig en order som de anser avviker från Allahs plan. 

 Och så har det gått, trots de västerländska ledarnas triumferande proklamationer. 

Några år efter invasionen träffade jag Bernard Lewis – utan tvekan västvärldens viktigaste islamkännare – som jag visste hade varit en av de rådgivare som hade uppmuntrat president George W Bush att gå i krig. Tyckte han fortfarande att det hade varit en bra idé? 

Det var inget fel på idén , svarade han, men den hade praktiserats dåligt. 

Jag blev förvånad över att en så kunnig man kunde tro det.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Fast idén om invasionen i Irak och Afghanistan fanns långt innan FBI och Mossad sprängde de tvillingtornen i New York. Sprängningen av tornen, som förbereddes på nätterna genom aptering av sprängladdningar på varje våningsplan under en tremånaders tid, var själva anledningen till att man skulle kunna störta Saddam Hussein och komma åt oljan. Och sprängningen skylldes på Bin Laden och de islamistiska fanatikerna, medan det i själva verket var datoranimerade plan som med hjälp av tre olika tekniskt kunniga fotografer kunde fås att se ut som om det var verkliga flygplan. Men alla brottslingar begår misstag. Misstaget i det här fallet var att de datoranimerade planen går rakt igenom byggnaden och nosen kommer ut oskadd på andra sidan. Detta är omöjligt och själva beviset på att det rört sig om datoranimerade plan. När detta kommer ut till den amerikanska allmänheten blir det slut på FBI, som är en organisation som arbetar mot det amerikanska folket.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.